Długowieczność psów – przełomowe wyniki badań Eukanuba
Aż 90% psów rasy labrador retriever dożyło wieku przekraczającego średnią długość życia (12 lat), dla tej rasy a jedna trzecia ponad 15,6 roku. Dowodzi to, że dzięki Eukanubie psy mogą żyć dłużej niż wynosi przeciętna długość życia dla rasy.
2015-11-30, 16:07

Wyniki badań dziesięcioletniego programu badawczego Long Life*, przeprowadzonego w Centrum Zdrowia i Żywienia Zwierząt Towarzyszących w Ohio (USA), jednoznacznie pokazują, że kluczowe znaczenie dla zdrowia i długowieczności psów ma jakość podawanego im pożywienia.

Uzyskano bezprecedensowe wyniki – 90% labradorów retrieverów, które żywiono Eukanubą, a także zapewniono im właściwą opiekę na co dzień – regularne spacery i ćwiczenia, socjalizację oraz opiekę weterynaryjną – dożyło wieku przekraczającego średnią dla tej rasy długość życia (12 lat). Prawie jedna trzecia (28%) psów osiągnęła „wyjątkowo zaawansowany wiek”, psy te żyły jeszcze po przekroczeniu nieprawdopodobnego  dla labradorów wieku 15,6 roku.

Wyniki uzyskane w tym programie badawczym, jakich nie osiągnięto nigdy wcześniej, skłoniły badaczy i specjalistów do sformułowania zaleceń, iż należy przedefiniować standardy odnoszące się do tego, jak może wyglądać w rzeczywistości udana starość psów. Chodzi nie tylko o długość życia, ale także o to, aby dla psa był to czas pełen zdrowia i aktywności.

Powołana w ramach programu Long Life komisja do spraw długowieczności – składająca się z naukowców, specjalizujących się w medycynie weterynaryjnej i cieszących się światową renomą, oraz hodowców uznała, że:

Jedynie Eukanuba udowodniła, że zastosowane w jej produktach innowacje żywieniowe mogą pomóc większej liczbie psów wykorzystać w pełni ich potencjał genetyczny
i osiągnąć wyjątkową długowieczność. Pożywienie najwyższej klasy, jakim jest Eukanuba, w połączeniu z najlepszą opieką weterynaryjną i właściwą opieką na co dzień zapewnia psom możliwość cieszenia się zdrowym, bardziej aktywnym i długim życiem.

Eukanuba to pożywienie najwyższej jakości dostosowane do każdego etapu i stylu życia psa, wraz z właściwą opieką pomaga cieszyć się wspólnie ulubionymi zabawami i sportami tak długo, jak jest to tylko możliwe – powiedziała Izabela Talmont, Business Development Manager Pet Poland, Spectrum Brands Poland Sp. z o.o.

Więcej o programie badawczym Long Life i jego psich gwiazdach, labradorach Utah (17 lat), Iowa (16 l.) i Clown (16 l.) na www.wyjatkowepsy.pl

* Program badawczy Long Life zrealizowano w Pet Health & Nutrition Center (Centrum Zdrowia i Żywienia Zwierząt Towarzyszących) w Ohio w latach 2004 – 2014

CO OZNACZA OKREŚLENIE „WŁAŚCIWA OPIEKA”?

ŻYWIENIE

Karmienie kontrolowanymi porcjami pomaga utrzymać optymalną masę ciała
i kondycję psa. Zalecaną ilość karmy do podania w ciągu dnia należy podzielić na dwa posiłki. Psu należy zapewnić dostęp do dużej ilości świeżej wody do picia.

RUCH

Co najmniej 30 minut codziennej aktywności.

MIEJSCE ŻYCIA

W domu lub na zewnątrz, wyposażone w wygodne legowisko i zabawki.

SOCJALIZACJA

Codzienne zabawy z ludźmi i innymi psami.

DBANIE O ZĘBY

Raz w roku profesjonalne oczyszczanie zębów, przeprowadzane przez lekarza weterynarii, oraz codzienne ich szczotkowanie w domu.

ZABIEGI PIELĘGNACYJNE

W razie potrzeby.

WIZYTY U LEKARZA WETERYNARII

Co najmniej 1 wizyta rocznie w celu wykonania zalecanych szczepień. Regularne zabiegi przeprowadzane w ramach profilaktyki przeciwpasożytniczej, a także dodatkowe wizyty, w razie potrzeby – przy pojawieniu się problemów zdrowotnych.

Jolanta Szymańska
Media Connect